eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka Eli do potraw z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam prostą sałatkę do potraw z grilla Do sałaty masłowej dodałam grillowane szparagi,pomidory, grillowaną cukinię, zieleninę i dresing miodowy.

Sałatka Eli do potraw z grilla

Składniki:

Sałatka Eli do potraw z grilla

sałatka

  • 1 sałata masłowa
  • 3 pomidory
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 średnie cukinie, grillowane w plastrach
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek cebulki dymki - tylko szczypior

dresing

  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta czosnku granulowanego

dodatki

  • 1 tacka do grillowania
  • olej do smarowania
  • przyprawa do grilla

Sposób przygotowania:

Sałatka Eli do potraw z grilla

grillowanie szparagów

Sałatka Eli do potraw z grilla
Grube szparagi opłukać wodą i obrać ze skóry.

Szparagi opłukać i obrać, jeśli są grube.

grillowanie szparagów cd

Sałatka Eli do potraw z grilla
Posmarowane olejem z przyprawą szparagi grillować.

Tackę posmarować olejem. Szparagi położyć na tacce.

Trzy łyżki oleju wymieszać z jedną łyżeczką przyprawy do grilla i posmarować szparagi. tackę położyć na grillu i piec chwilę z obu stron.

przygotowanie składników sałatki

Sałatka Eli do potraw z grilla
Pokroić na mniejsze kawałki grillowaną cukinię i szparagi.

Grillowaną cukinię i szparagi pokroić.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli do potraw z grilla
Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki i koperek posiekać.

Koperek i natkę pietruszki opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli do potraw z grilla
Opłukany i osuszony szczypior pokroić.

Szczypior cebuli dymki opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli do potraw z grilla
pokroić umyte i osuszone pomidory.

Pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie sałatki

Sałatka Eli do potraw z grilla
Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski i wymieszać.

Do słoiczka wlać olej, ocet jabłkowy, dodać miód, sól, pieprz i czosnek.

Słoiczek zakręcić i energicznie potrząsać aż wszystkie składniki się połącza.

Sałatę podzielić na liście, opłukać i osuszyć.

Do miski porwać sałatę, dodać pomidory, cukinię, szparagi,natkę pietruszki z koperkiem, szczypior i dresing.

Całość wymieszać i od razu podawać. Smacznego!


Tagi:

sałatka