mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka kurkowo-pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna sałatka kurkowo-pieczarkowa

Sałatka kurkowo-pieczarkowa

Składniki:

Sałatka kurkowo-pieczarkowa

 

  • 200g kurek
  • 150g pieczarek
  • 125ml białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 małych cebulek
  • 3 pomidory
  • 1/2 szkl świeżej rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Sałatka kurkowo-pieczarkowa
Pieczarki i kurki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebulki obrać, umyć. W garnku zagotować wodę, bulion, sok z cytryny i oliwę. Wrzucić grzyby, cebulę, zagotować, przykryć i dusić przez 5minut. Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Ostudzone grzyby wymieszać z rzeżuchą i pomidorami. Podawać schłodzoną.