Sposób przygotowania:
Sałatka letnia
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (10 min). Zalać zimną wodą, wystudzić. Następnie obrać ze skorupek i pokroić na szóstki. Zieloną fasolkę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osaczyć, pokroić na duże kawałki, gotować około 5 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze osaczyć na sitku. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na duże kawałki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w grube krążki. Ananasa osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. Szczypiorek opłukać, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji, resztę drobniutko posiekać.
Przygotować sos:
majonez wymieszać na gładko z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Wędlinę pokroić w paseczki, ser w plasterki. W czterech miseczkach układać warstwami poszczególne składniki sałatki, posypać tartym serem. Wstawić do lodówki na około 30 min. Przed podaniem polać przygotowanym sosem majonezowym. Danie udekorować szczypiorkiem.
Przygotować sos:
majonez wymieszać na gładko z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Wędlinę pokroić w paseczki, ser w plasterki. W czterech miseczkach układać warstwami poszczególne składniki sałatki, posypać tartym serem. Wstawić do lodówki na około 30 min. Przed podaniem polać przygotowanym sosem majonezowym. Danie udekorować szczypiorkiem.