cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka obiadowa z fasoli i soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasola i soczewica z dodatkiem innych warzyw to wartościowe połączenie składników , a uzupełnieniem jest kromka domowego pieczywa.

Sałatka obiadowa z fasoli i soczewicy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka obiadowa z fasoli i soczewicy

 

  • /2 porcje/

 

  • 150 g ugotowanej mieszanki drobnej fasoli / np.adzuki, pinto czarne oczko,cannellini itp...../
  • 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • niewielki kawałek selera naciowego
  • 1 mały koper włoski
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • majeranek, tymianek/ w-g uznania/
  • kilka liści zielonej sałaty/ mix/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju sałatkowego/
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka obiadowa z fasoli i soczewicy
-Ugotowaną fasolę i soczewicę umieścić w miseczce, posypać tymiankiem, majerankiem i pieprzem. -Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw, wymieszać. -Oliwę połączyć z octem , energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. -Połowę sosu wlać do miseczki i połączyć ze składnikami. -Warzywa umyć i obrać. Seler pokroić w paseczki, koper w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę/ część w plasterki/ , marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić w kostkę / wcześniej usunąć pestki/. -Wszystkie warzywa dodać do miski i delikatnie wymieszać z fasolką i soczewicą/ ewentualnie doprawić do smaku/. -Półmisek wyłożyć zielonymi liśćmi sałaty. -Na wierzchu wyłożyć wymieszane warzywa, ozdobić plasterkami cebuli i skropić pozostałym sosem. -Posypać świeżo zmielonym pieprzem. -Podawać z pieczywem.Do sałatki można użyć ugotowanej, gotowej fasoli i soczewicy. Można też ugotować je samodzielnie. Fasola powinna być wcześniej namoczona / min. 8 godz/ i gotowana ok. 45-50 min/ w zależności od gatunku/. Soczewicę wystarczy gotować ok. 20 min. tak, aby zachowała swoją jędrność. Składniki mojej sałatki to gotowa mieszanka suchej fasoli i soczewicy , którą bardzo często wykorzystuję do przygotowania zupy. Ponieważ wszystko gotuje się razem , soczewica jest trochę rozgotowana i rozsypuje się w sałatce. Mimo to smakuje wyśmienicie.
Sałatka obiadowa z fasoli i soczewicy
Fasolkę i soczewicę umieścić w misce a pozostałe warzywa umyć i pokroić.