Sposób przygotowania:
Sałatka ogórkowa na zimę
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie i równe plasterki (najlepiej na gilotynie do warzyw). Dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1,5- 2 godziny. Odciskamy nadmiar soku.Cebulę obieramy, kroimy w cienkie ćwiartki talarków. Dodajemy do ogórków wraz z zielem angielskim, cukrem i liśćmi laurowymi.Wlewamy olej i ocet. Dokładnie mieszamy.Podgrzewamy na niewielkim ogniu- tylko tyle, aby ogrzać wszystkie składniki i nie pozbawić ogórków koloru. Gorące ogórki przekładamy do słoików. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.Dokręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystudzenia. Sałatkę z ogórków przechowujemy w spiżarni.