Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Sałatka pieczarkowa z kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomidory pokroić na małe cząstki. Od kolendry odciąć ogonki i posiekać na drobno liście. Przygotować sos: pomidory, przeciśnięty p

Sałatka pieczarkowa z kolendrą

Składniki:

Sałatka pieczarkowa z kolendrą

 

  • ½ kg pieczarek (mogą być inne grzyby np. kurki, pieprzniki albo shitake)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (może być zielona pietruszka)
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki octu (może być sok z 1 cytryny)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa z kolendrą
Pomidory pokroić na małe cząstki. Od kolendry odciąć ogonki i posiekać na drobno liście. Przygotować sos: pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oleje, ocet. Rozrobić sos. Teraz umyć i pokroić w plasterki grzyby i szybko zalać sosem, dodać kolendrę, zamieszać. Sałatka nie powinna być przygotowywana na długo przed jedzeniem, bo grzyby ściemnieją.

Tagi:

sosy grzyby