misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam sałątkę z ryżu i .......

Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

Składniki:

Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

 

  • 30 g czerwonego ryżu camargue
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek estragonu
  • 1-2 łyżka octu winnego
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały strąk żółtej papryki
  • 5 oliwek nadziewanych papryką
  • 125ml wody
  • szczypta soli
  • 1 dymka
  • 150g krewetek królewskich

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami
Ryż zeszklić na maśle, dodać wodę i sól, przykryć, gotować 20 minut pod przykryciem. Rondel zdjąć z ognia, odstawić na 30 minut, następnie ryż wystudzić.
Dymkę oczyścić, pokroić w ukośne krążki. Strąk papryki podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Wymieszać z dymka i ryżem. Dodać listki estragonu, oliwki i oliwę. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać.
Ocet przyprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki. Całość przykryć, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Zagotować w rondlu ½ litra lekko osolonej wody, rondel zdjąć z ognia. Do wody włożyć krewetki, pozostawić w niej na 5 minut. Krewetki wyjąć, usunąć skorupki, mięso dodać do sałatki.