Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa na ostro
Pieczarki odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki, filety śledziowe pokroić w paseczki około 2.5 cm szerokości i razem z pieczarkami przełożyć do miski, dodać do tego cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i ogórka pokrojone w cienkie paseczki oraz keczup i przyprawy, dokładnie wszystko wymieszać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki(sałatka musi mieć wyraźnie pikantny smak więc jeśli taki nie jest to można doprawić dodatkowo pieprzem) . Koszyczki z chleba: Z kromek pieczywa tostowego odciąć skórkę, a chleb rozwałkować cieniutko przy pomocy wałka, posmarować rozmąconym jajkiem i poczekać, aż chleb wchłonie jajko, następnie ostrożnie ułożyć chleb w foremkach do pieczenia muffin. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st i wstawić do niego foremki, zapiekać około 5 min, potem piekarnik wyłączyć i zostawić w nim koszyczki do wystudzenia. Zimne koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek i napełnić sałatką śledziową, można dodatkowo ozdobić koperkiem lub natką pietruszki. Sałatkę można podać w miseczce, ale jeśli zdecydujemy się na koszyczki to wystarczy jej na napełnienie 10-11 sztuk.
misia5
misia5
Tit
jaNina
iziona
Lemonaga
Netka
evita0007