Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa pod pierzynką.
Cebule obieramy i kroimy w piórka (ćwierc plasterki), pokrojoną cebule nasalamy i odstawiamy na 10 minut żeby zmiękła. Śledzie przelewamy zimną wodą aby spłukać nadmiar soli, następnie śledzie kroimy w grubszą kostke. Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy w pół plasterki. Groszek i kukurydze odlewamy z zalewy. Śledzie, cebule, jajka , groszek i kukurydze mieszamy razem. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem, połowe śmietany i majonezu wlewamy wlewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę nakładamy na głęboki półmisk i wylewamy drugą połowe śmietany i majonezu na sałatkę nie mieszaąc razem . Majonez i śmietana utworzą pierzynkę