pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sałatka śledziowa z fasolką i ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka śledziowa jest doskonała na różne okazje. Można dodać majonez,ale bez niego jest mniej kaloryczna i bardziej kolorowa. Polecam.

Sałatka śledziowa z fasolką i ogórkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka śledziowa z fasolką i ogórkami

 

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • puszka czerwonej fasolki (można zastąpić lub dodać białej fasolki z puszki)
  • 5-7 kiszonych ogórków
  • 2 cebule (zwykłą cebulę można zastąpić czerwoną)
  • sok z polowy cytryny
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z fasolką i ogórkami
Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone. Następnie pokroić je na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę w grube (0,5-1 cm) plasterki. Fasolkę z puszki opłukać z zalewy, żeby nie brudziła pozostałych składników sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby składniki przesiąkły nawzajem swoim smakiem.
Sałatka śledziowa z fasolką i ogórkami
Dla urozmaicenia można dodać do sałatki białą fasolkę i czerwoną cebulę
Sałatka śledziowa z fasolką i ogórkami
Składniki wymieszać i doprawić do smaku.