jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sałatka szparagowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka szparagowa, doskonała dla dorosłych.

Sałatka szparagowa

Składniki:

Sałatka szparagowa

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szparagowa
Odkroić dolne końce szparagów, obrać pozostałą część. Obrane szparagi zawinąć w czystą, suchą ściereczkę i włożyć do lodówki. Obrane skórki szparagów opłukać na sicie, łyżką usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Białe wino i wywar wlać do garnka, dodać połowę soku cytrynowego, podgrzać, wrzucić skórki ze szparagów i gotować 30 minut. Skórki wyjąć z wywaru, dolać trochę wody, dodać masło. Szparagi pokroić na kawałki i gotować w wywarze około 15 minut, wyjąć i odsączyć. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki skropić resztą soku z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Jajka pokroić na 8 części. Rzeżuchę obciąć nożyczkami, wysypać na sitko i spłukać zimną wodą. Zmieszać wszystkie składniki na sos, wymieszać z sałatką. Wyłożyć do salaterki.