Sposób przygotowania:
Sałatka tortellini (2)
Pierożki gotujemy wg zalecenia na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pomidory oparzamy ze skóry, kroimy w kosteczkę, lekko solimy i zostawiamy na sitku żeby nadmiar soku odciekł. To samo robimy z ogórkiem. Cebule i szczypiorek kroimy bardzo drobno. Szynkę i żółty ser w małą kosteczkę. Gdy pierożki będą zimne wszystkie składniki mieszamy razem i na końcu dodajemy kukurydzę albo fasolkę czerwoną (to wg uznania - ja preferuję kukurydzę). Przygotowanie sosu: Majonez mieszamy ze śmietana, dodajemy ocet i olej. Dokładnie mieszamy, dodajemy sol, pieprz, bazylie i wyciśnięty przez ugniatacze czosnek (ja trę go na tarce na malutkich oczkach). Sałatkę i sos mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na ok 2h, po tym czasie można dodać troszkę przypraw żeby poprawić smak. SMACZNEGO