Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

sałatka warstwowa z tuńczykiem..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

to chyba jedyna sałatka którą robię warstwowo

sałatka warstwowa z tuńczykiem..

Składniki:

sałatka warstwowa z tuńczykiem..

 

  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 duża cebula,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • kawałek żółtego sera,
  • majonez (w tym wypadku mieszam majonez kielecki i hellman`s babuni w proporcji 2:1).
  • (ilość składników na małą salaterkę dla 2 osób, na większą salaterkę ilość składników trzeba podwoić)

Sposób przygotowania:

sałatka warstwowa z tuńczykiem..
Jajka gotujemy ba twardo w wodzie z dodatkiem soli, przelewamy zimną wodą, odcedzamy, obieramy ze skorupek następnie kroimy na pół, rozdzielamy białka i żółtka, cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy, przelewany zimną wodą i odsączamy, tuńczyka odcedzamy z zalewy, odciskamy. Na spód salaterki o płaskim dnie ścieramy na drobnych oczkach, potem wysypujemy cebulę, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni salaterki, ponownie smarujemy majonezem.Następnie układamy tuńczyka wyrównujemy, smarujemy majonezem Żółty ser ścieramy na drobnej tarce, rozsypujemy na całej powierzchni sałatki i po raz kolejny smarujemy majonezem. Ostatnią warstwą sałatki jest starte na drobnej tarce żółtko.