Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sałatka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ostrzejsza wersja sałatki warzywnej z niewielką ilością majonezu

Sałatka warzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warzywna

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki kiszone
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

  • Dresing:
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy al dente. Ziemniaki szorujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w mundurkach al dente. Ziemniaki jeszcze ciepłe obieramy, kroimy w kostkę (najlepiej użyć krajacz do warzyw) i wrzucamy do dużej miski.Paprykę i ogórki kiszone kroimy w równej wielkości kostkę i dodajemy do pokrojonych warzyw. Wrzucamy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę z groszkiem i mieszamy. Do małej miseczki przekładamy jogurt, dodajemy musztardę, majonez i przyprawy - mieszamy.Do warzyw dodajemy dresing, posypujemy posiekaną natką, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.Smacznego :)
Sałatka warzywna
Warzywa gotujemy al dente i odstawiamy do ostygnięcia
Sałatka warzywna
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw
Sałatka warzywna
W małej miseczce mieszamy składniki dresingu
Sałatka warzywna
Do miski z warzywami dodajemy dresing i natkę pietruszki