kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Sałatka warzywna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna słodko-kwaśna sałatka, która świetnie sprawdzi się do obiadu lub jako dodatek do surówki z kapustą pekińską (wystarczy osączyć ją z zalewy,dodać do drobno pokrojonej kapusty pekińskiej, plus trochę majonezu i surówka gotowa).

Sałatka warzywna

Składniki:

Sałatka warzywna

Warzywa

Zalewa

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna

Przygotowanie warzyw

Sałatka warzywna
Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę ogórki

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę 1 cm lub w cienkie słupki.

Warzywa kolejne

Sałatka warzywna
Obrana ze skóry i pozbawiona gniazd nasiennych cukinia

Cukinię obieramy, usuwamy miękkie środki i kroimy w kostkę tak jak ogórki.

Kolejne warzywo

Sałatka warzywna
Pokrojona dość drobną kostkę papryka do sałatki

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy dość drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę.

Przygotowanie.

Sałatka warzywna
Wszystkie warzywa łączymy i posypujemy solą,odstawiamy na 2 godz.

Wszystkie warzywa wkładamy do miski, mieszamy i zasypujemy solą, ponownie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny by warzywa zmiękły.

Zalewa

Sałatka warzywna
Warzywa z zalewą wkładamy do słoików i pasteryzujemy

Składniki zalewy wieszamy, zagotowujemy i gorącą wlewamy do warzyw. Mieszamy i wkładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.