2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Sałatka wielkanocna z jajkiem i masłem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjna! Hit wśród sałatek na świątecznym stole, bez przypraw, składniki muszą być więc wysokiej jakości, dobrze smakuje schłodzona. Ułożona warstwowo w szklanych pucharkach wygląda znakomicie!

Sałatka wielkanocna z jajkiem i masłem

Składniki:

Sałatka wielkanocna z jajkiem i masłem

 

  • 4 szklane pucharki:

 

  • 5 jaj od szczęśliwych kurek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
  • 10 dag zmrożonego masła
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • Majonez do posmarowania

Sposób przygotowania:

Sałatka wielkanocna z jajkiem i masłem

ETAP 1:

Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupek, ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach-uwaga osobno żółta i osobno białka!

Cebulkę dymkę drobno siekam, osaczonego tuńczyka rozdrabniam na mniejsze kawałki w pucharkach układam warstwowo wg następującej kolejności:
- Starte białka
- Ser żółty
- Tuńczyk
- Grubsza warstwa majonezu
- Zmrożone starte masło
- Część pokrojonej dymki
- Żółtka
- Reszta pokrojonej dymki

Tak przygotowaną sałatkę włożyć od razu do lodówki aby masło się nie rozpuściło. Podawać na stół od razu po wyjęciu.