mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sałatka wiosna z tofu na zielono

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sałatka idealna na majowe grillowanie i nie tylko.

Sałatka wiosna z tofu na zielono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka wiosna z tofu na zielono

 

  • 1 garść rukoli
  • 1/3 cukinii
  • 3 liście Sałaty masłowej
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1/ pęczka koperku świeżego
  • 2 gałązki Bazyli świeżej
  • 5 truskawek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • ½ avocado
  • ½ papryczki chili żółtej
  • Składniki sosu vinegrette:
  • ½ łyżeczki Bazyli suszonej
  • ½ łyżeczki oregano suszone
  • Sól
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosna z tofu na zielono
Rukolę, sałatę myję i osuszam.Układam na talerzu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, truskawki, papryczkę chili. Avocado obieram, i kroję w plastry. Tofu kroję w kostkę, i obtaczam w pokrojonym koperku.Dodaję do sałatki, razem, listkami Bazyli, oraz kwiatkami bratka. Składniki na sos wlewam do słoiczka, dodaję sprasowany ząbek czosnku. Słoik zakręcam i mocno potrząsam. Sałatkę polewam sosem vinegrette
Sałatka wiosna z tofu na zielono
cukinia truskawki tofu naturalne bazylia
Sałatka wiosna z tofu na zielono
rukola i salata umyta i osusozna na talerzu
Sałatka wiosna z tofu na zielono
cukinia plastry i truskawki pokrojone na talerzu
Sałatka wiosna z tofu na zielono
Pomidoki koktajlowe i tofu pokrojone w salatce