Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z awokado, szynki i oliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomidorki koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami.

Sałatka z awokado, szynki i oliwek

Składniki:

Sałatka z awokado, szynki i oliwek

 

  • 10 dag szynki
  • 3 owoce awokado
  • 1/3 szkl suszonych śliwek
  • 2 łyżki majonezu
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 1 szkl selera marynowanego
  • 1 papryka marynowana
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 listków zielonej sałaty
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka z awokado, szynki i oliwek
Seler osączyć z zalewy. Suszone śliwki bez pestek włożyć do wrzącej wody na 5 minut, osączyć. Śliwki i oliwki pokroić w cienkie paseczki. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Umyte owoce awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, przyprawić do smaku, wymieszać. Podawać na liściach sałaty, posypać posiekanym szczypiorkiem.