Sposób przygotowania:
Sałatka z brokułami, kurczakiem i fetą
Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, nacieramy oliwą oraz przyprawami (np ziołami prowansalskimi, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, solą bądź vegetą). Zalewamy mlekiem. Odstawiamy na jakiś czas (min 15 chociaż mięso można przygotować już wcześniej, np. wieczorem dnia poprzedniego). Potem kurczaka smażymy na małym ogniu.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą na 3 min. (Możemy wrzucić zamrożone brokuły do wrzącej wody. Woda oczywiście naturalnie nieco się ostudzi, kiedy znów zacznie wrzeć po trzech minutach wyjmujemy warzywa.) Powinny być "al dente".
Słonecznik prażymy na teflonie przez kilka minut.
Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki (niektóre należy wcześniej ostudzić) wrzucamy do miski.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, suszone pomidory pokrojone w malutkie kawałeczki, czostek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Sosem polewamy sałatkę, wszystko delikatnie mieszamy i voila, smacznego!
Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą na 3 min. (Możemy wrzucić zamrożone brokuły do wrzącej wody. Woda oczywiście naturalnie nieco się ostudzi, kiedy znów zacznie wrzeć po trzech minutach wyjmujemy warzywa.) Powinny być "al dente".
Słonecznik prażymy na teflonie przez kilka minut.
Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki (niektóre należy wcześniej ostudzić) wrzucamy do miski.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, suszone pomidory pokrojone w malutkie kawałeczki, czostek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Sosem polewamy sałatkę, wszystko delikatnie mieszamy i voila, smacznego!
Mikrula