Sposób przygotowania:
sałatka z brukselką i boczkiem
1.brukselkę gotujemy w osolonej wodzie 10 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
2.boczek kroimy w plasterki, przyprawiamy, smażymy na chrupko, zdejmujemy z patelni,
3.cukinie kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na pozostałym po boczku tłuszczu,
4.żurawinę moczymy chwilę w gorącej wodzie,
5.pestki dyni rumienimy na suchej patelni,
6.do miski wrzucamy brukselkę, boczek, cukinie, żurawinę i połowę pestek dyni, mieszamy,
7.śmietanę łączymy z majonezem i sokiem z limonki, przyprawiamy,
8.powstały sos przelewamy do sałatki, mieszamy,
9.sałatkę dekorujemy pozostałymi pestkami dyni.
2.boczek kroimy w plasterki, przyprawiamy, smażymy na chrupko, zdejmujemy z patelni,
3.cukinie kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na pozostałym po boczku tłuszczu,
4.żurawinę moczymy chwilę w gorącej wodzie,
5.pestki dyni rumienimy na suchej patelni,
6.do miski wrzucamy brukselkę, boczek, cukinie, żurawinę i połowę pestek dyni, mieszamy,
7.śmietanę łączymy z majonezem i sokiem z limonki, przyprawiamy,
8.powstały sos przelewamy do sałatki, mieszamy,
9.sałatkę dekorujemy pozostałymi pestkami dyni.