Sposób przygotowania:
Sałatka z ciabatą
Ciabatę przekroić wzdłuż i dobrze natrzeć obranym czosnkiem (odłożyć 1 ząbek). Pokroić w grubą kostkę. Ewentualnie można posypać pokrojoną ciabatę zgniecionym czosnkiem. Rozgrzać piekarnik. Wrzucić ciabatę na blachę i skropić oliwą. Najlepiej się do tego nadaje oliwa w rozpylaczu. Zrumienić ciabatę w piekarniku nagrzanym do temp. 200% Pokroić pomidory, ogórek, awokado, paprykę, dodać odsączoną fasolę. Do słoiczka wlać sok pomidorowy, ocet, resztę oliwy, sól, pieprz, łyżeczkę cukru i pokrojoną bazylię. Zamknąć słoiczek i bardzo energicznie potrząsać aż składniki połączą się w jednolitą emulsję. Wyjąć ciabatę z piekarnika, połączyć z sałatką i całość polać sosem.