Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Sałatka z ciabatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciabatę przekroić wzdłuż i dobrze natrzeć obranym czosnkiem (odłożyć 1 ząbek). Pokroić w grubą kostkę. Ewentualnie można posypać p

Sałatka z ciabatą

Składniki:

Sałatka z ciabatą

 

  • 2 małe ciabaty lub pół długiej ciabaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 2 nieduże papryki (żółta i czerwona)
  • 1 puszka białej fasoli
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • ½ szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z ciabatą
Ciabatę przekroić wzdłuż i dobrze natrzeć obranym czosnkiem (odłożyć 1 ząbek). Pokroić w grubą kostkę. Ewentualnie można posypać pokrojoną ciabatę zgniecionym czosnkiem. Rozgrzać piekarnik. Wrzucić ciabatę na blachę i skropić oliwą. Najlepiej się do tego nadaje oliwa w rozpylaczu. Zrumienić ciabatę w piekarniku nagrzanym do temp. 200% Pokroić pomidory, ogórek, awokado, paprykę, dodać odsączoną fasolę. Do słoiczka wlać sok pomidorowy, ocet, resztę oliwy, sól, pieprz, łyżeczkę cukru i pokrojoną bazylię. Zamknąć słoiczek i bardzo energicznie potrząsać aż składniki połączą się w jednolitą emulsję. Wyjąć ciabatę z piekarnika, połączyć z sałatką i całość polać sosem.

Tagi:

awokado