Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii
1. Cukinie starannie wyszorować,nie obierać.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach tak,aby wiórki były jak najdłuższe .Warzywa posypać 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.Cebule obrać i pokroić w piórka,posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny 2. cukinię i cebulę odcisnąć,wymieszać,dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Ocet zagotować,dodać cukier,a gdy się rozpuści,dołożyć wszystkie przyprawy.Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na 3 godziny.Warzywa wraz z zalewą przełożyć do czystych słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować 20-30 minut na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoiczków