Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowa sałatka z cukinii z dodatkiem papryki,ogórków,cebuli i marchwi. Nieco pikantna a zarazem bardzo smaczna.

Sałatka z cukinii

Składniki:

Sałatka z cukinii

Na sałatkę

  • 1 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii
  • 1/2 kg ogórków
  • 1 /2 kg papryki czerwonej
  • 30 dag cebuli
  • 3 średnie marchewki

Na zalewę

  • 1/2 szkl. octu 10 %
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kopiata łyżeczka chilli
  • 1 kopiata łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 kopiata łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1,5 łyżki gorczycy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Sałatka z cukinii

Etap |

Sałatka z cukinii
Cukinię, ogórki,cebulę po pokrojeniu wymieszać z solą

Cukinię obraną poszatkować.

Ogórki umyć, obrać i poszatkować.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami soli. Odstawić na 2 godz.

Etap II

Sałatka z cukinii
Marchewki zetrzeć na grubej tarce a paprykę pokroić w paseczki

Marchewki umyć,obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Paprykę umyć, przekroić,oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobne paseczki.

Nasolone warzywa odcisnąć lekko z powstałego soku. Wymieszać ze startą marchewką i pokrojoną papryką.

Etap końcowy

Sałatka z cukinii
Wszystkie warzywa mieszamy z gorącą zalewą ,przykrywamy i odstawiamy na 3 godz

Z podanych składników na zalewę gotujemy w rondelku zalewę. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane warzywa.

Mieszamy,przykrywamy. Odstawiamy na 3 godz.

Po tym czasie nakładamy sałatkę z powstałą zalewą do słoiczków lekko uciskając.

Do każdego słoiczka dodajemy po 1 liściu laurowym i po 1 łyżce oleju. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy ok. 20-25 min.