coszniczego

coszniczego

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Sałatka z cukinii, papryki i rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka sałatka z cukinii, papryki i rukoli. Dobry sposób, żeby wykorzystać przerośniętą cukinię ;)

Sałatka z cukinii, papryki i rukoli

Składniki:

Sałatka z cukinii, papryki i rukoli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z cukinii, papryki i rukoli
Cukinię dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Wykrajamy gniazdo nasienne, pozostału miąższ kroimy (wraz ze skórą) na słupki (nie mogą być za małe, bo rozpadną się podczas smażenia). Zasypujemy cukinię vegetą i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Po wyjęciu z lodówki odlewamy wodę. Jeśli na dnie miski został nam czosnek - NIE wyrzucamy!
Oliwę rozgrzewamy na patelni i wkładamy cukinię (tak by słupki pokryły dno - nie może ich być za dużo, bo cukinia puści sok, a nie chemy, żeby się dusiła). Smażymy na gorącym tłuszczu aż do zrumienienia. Wyjmujemy cukinię na ręczniki papierowe, żeby ociekła z tłuszczu.
Paprykę kroimy w dosyć dużą kostkę i smażymy na tej samej patelni przez chwilę. Zdejmujemy na ręczniki papierowe.
* Wędlinę (ja dałam baleron- ale może być cokolwiek, co nam zostało w lodówce) kroimy w paseczki i smażymy. Odsączamy na ręcznikach.
Sałatę lodową rwiemy na części, oliwki kroimy na połówki, pomidory na dość dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski razem z rukolą i dodajemy czosnek z marynaty. Podajemy z grzankami lub chlebem razowym.