Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Sałatka z cykorii z roquefort i brie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cykorię umyć, osuszyć, pozbawić gorzkiego głąba i podzielić na listki. Ułożyć na talerzykach. Awokado przekroić na pół, wyjąć pest

Sałatka z cykorii z roquefort i brie

Składniki:

Sałatka z cykorii z roquefort i brie

 

  • 3 żółte cykorie
  • 1 miękki owoc awokado
  • kiść czerwonych winogron
  • 100 g sera roquefort (miękki z zieloną pleśnią)
  • 100 g sera brie (niezbyt dojrzałego) pokroić w kawałki
  • 5 łyżek orzechów włoskich posiekanych na grube kawałki i uprażonych na patelni
  • Sok z połowy cytryny
  • 4-5 łyżek sosu vinaigrette

Sposób przygotowania:

Sałatka z cykorii z roquefort i brie
Cykorię umyć, osuszyć, pozbawić gorzkiego głąba i podzielić na listki. Ułożyć na talerzykach. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić na słupki, skropić cytryną i ułożyć na cykorii. Winogrona umyć, przekroić na połówki, posypać talerzyki. Ser roquefort pokruszyć, brie pokroić na kawałki. Posypać talerze serami, na koniec orzechami. Skropić sosem winaigrette.