Sposób przygotowania:
Sałatka z fasolki szparagowej z anchois
Fasolkę oczyścić, umyć, odciąć końce. Wstawić 1L wody, zagotować, osolić i wrzucić fasolkę. Ugotować do miękkości, zlać na sito, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia na sicie. Ocet wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i cukru, dokładnie rozetrzeć z oliwą. Cebulę obrać, opłukać i posiekać w kostkę. Anchois drobno posiekać. Kapary osączyć. Natkę pietruszki umyć, wstrząsnąć i dobrze osuszyć, posiekać. W miseczce wymieszać przygotowany sos, cebulę, natkę, kapary i anchois. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć i porwać liście na mniejsze kawałki. Ogórki opłukać i pokroić w półkrążki. Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini. Sałatę, ogórki i fasolkę wymieszać w salaterce, wymieszać z sosem i posypać prażonymi orzeszkami.