aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sałatka z gorącymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdrowa, witaminowa sałatka, w której królują chrupiące panierowane pieczarki. Taką sałatkę najlepiej przygotowywać od razu na talerzach, gdyż nie powinna ona być mieszana.

Sałatka z gorącymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z gorącymi pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z gorącymi pieczarkami
Pieczarki obieramy i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Wrzucamy je na gorący, głęboki olej i smażymy co jakich czas mieszając. Panierka powinna być mocno chrupka. W międzyczasie na talerzach układamy opłukane sałaty. Na sałatach układamy pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, układamy na pomidorach. W kubku mieszamy sos sałatkowy z olejem i wodą. Sosem polewamy sałatkę. Usmażone i chrupiące pieczarki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe układamy na wierzchu naszej sałatki i od razu podajemy do stołu. Sałatka powinna być spożywana na ciepło. 
Sałatka z gorącymi pieczarkami
Liście sałat opłukujemy i układamy na talerzach.
Sałatka z gorącymi pieczarkami
Na liściach układamy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
Sałatka z gorącymi pieczarkami
Następnie układamy pokrojonego i obranego ogórka.
Sałatka z gorącymi pieczarkami
Całość polewamy sosem do sałatek. Na wierzchu układamy panierowane gorące pieczarki.