dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z ryżem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa, ostra w smaku sałatka. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs pieczonych lub grillowanych.

Sałatka z ryżem i grzybami

Składniki:

Sałatka z ryżem i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżem i grzybami

Krok 1:

Sałatka z ryżem i grzybami
Przygotowujemy wszystkie składniki do sałatki.

Marchew gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Grzybki i ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy.

Krok 2:

Sałatka z ryżem i grzybami
Pokrojone warzywa mieszamy z ryżem i jajkami.

Ryż łączymy z obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem i cebulką, odcedzonym groszkiem i pozostałymi warzywami. Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Sałatka z ryżem i grzybami
Na koniec sałatkę doprawiamy do smaku i dodajemy sos tatarski.

Sałatkę skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Dodajemy sos tatarski oraz sól i pieprz do smaku.

Na koniec wsypujemy szczyptę ziół prowansalskich. Mieszamy. Przekładamy do salaterki i schładzamy.

Smacznego!