Sposób przygotowania:
Sałatka z jajkiem w koszulce, paluszkami i dipem
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek na 4 ćwiartki. Pomidorki kroimy w plasterki. Na prostokątnym talerzu układamy sałatkę. Najpierw nakładamy rukolę, na niej rzodkiewkę i pomidorki, a na koniec kiełki. Całość posypujemy naturalną przyprawą do pomidorów i polewamy oliwą z oliwek.
Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i ustawiamy obok sałatki.
Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku, a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki.
W małym garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jemy na ciepło.
Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i ustawiamy obok sałatki.
Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku, a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki.
W małym garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jemy na ciepło.
zbysiowa
kołczu
PaniMISIOWA
nigdy nie używam octu i zawsze wychodzi :-) może to dlatego, ze kocham jajka pod każdą postacią ;-)
Babciagramolka
A mówiłam gotować w woreczku :) - wyjdzie 100 % /100 % :)
kołczu
Babciagramolka napisał(a):
PaniMISIOWA
Ja też pamiętałam o Twojej metodzie z woreczkiem, ale jakoś też chciałam zaszaleć ;-)