Sposób przygotowania:
Sałatka z kapusty
Kapustę drobno poszatkować. Pora opłukać, przekroić wzdłuż
i pokroić w pół plastry. Z cykorii usunąć gorzki głąb, umyć
i drobno poszatkować. Ogórek zielony obrać, umyć i pokroić
w plastry. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazdka nasienne
i pokroić w paski. Kapustę i cykorię skropić sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać razem i posypać serem żółtym. Olejem zalać czosnek przepuszczony przez praskę, dodać bazylię do smaku doprawić solą, cukrem i pieprzem. Zaprawę wymieszać
i polać sałatkę.
i pokroić w pół plastry. Z cykorii usunąć gorzki głąb, umyć
i drobno poszatkować. Ogórek zielony obrać, umyć i pokroić
w plastry. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazdka nasienne
i pokroić w paski. Kapustę i cykorię skropić sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać razem i posypać serem żółtym. Olejem zalać czosnek przepuszczony przez praskę, dodać bazylię do smaku doprawić solą, cukrem i pieprzem. Zaprawę wymieszać
i polać sałatkę.