Sposób przygotowania:
Sałatka z kaszą, awokado i szynką
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.Olej rzepakowy mieszamy z octem winnym i miodem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w drobną kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Roszponkę i kiełki płuczemy, odsączamy na sicie. Szynkę także kroimy w kostkę, W dużej przezroczystej misce lub mniejszych naczyniach (u mnie w słoiczkach :D) układamy kolejno warstwami: połowę kaszy gryczanej, roszponkę, szynkę, kukurydzę (2 łyżki kukurydzy możemy zostawić do dekoracji) i ogórka.Przykrywamy pozostałą kaszą, oraz suszonymi pomidorami. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Posypujemy sałatkę. Przybieramy kiełkami rzodkiewki i kukurydzą.10 minut przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem na całej powierzchni.