Sposób przygotowania:
Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko
Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy wraz z papryczką chili w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wino ryżowe, 1/3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Łososia kroimy mniej więcej 1 cm kostkę. Zalewamy marynatą, odstawiamy na 40-50 minut. W słoiczku mieszamy oliwę, ocet winny, musztardę dijon, sok pomarańczowy, szczyptę soli i czarnego pieprzu, zakręcamy wieczko, dokładnie mieszamy. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. W kąpieli wodnej podgrzewamy sok i skórkę otartą z całej cytryny. Wsypujemy cukier, miksujemy blenderem na niedużych obrotach. Dodajemy żółtka jaj i na średnich obrotach miksujemy do chwili aż staną się puszyste. Dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy do chwili otrzymania średnio gęstego sosu. Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy 3/4 ziarenek granatu. Wlewamy pomarańczowy sos winegret i mieszamy dokładnie. Łososia grillujemy ze wszystkich stron na rumiano. Gorącą komosę ryżową dodajemy do marchewki i papryki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerze nakładamy cytrusową quinoę i sałatkę z rukoli z granatem, którą przybieramy jeszcze ciepłym grillowanym łososiem. Talerz dekorujemy lemon curd i pozostałymi ziarenkami granatu.