Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka na ciepło z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój ostatni bardzo udany eksperyment kulinarny- sałatka z kurczakiem na ciepło :)

Sałatka na ciepło z kurczakiem

Składniki:

Sałatka na ciepło z kurczakiem

 

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka

 

  • 10 dag rukoli

 

  • 20 dag pomidorków koktajlowych

 

 

  • 30 ząbków czosnku marynowanego z chili

 

 

  • ser kozi sałatkowy w oleju z przyprawami

 

  • olej rzepadkowy

 

 

  • łyżka sosu sojowego

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka na ciepło z kurczakiem
Komosę ryżową płuczemy. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1,5 szklanki wody. W tzw. międzyczasie, oczyszczamy pierś z kurczaka i kroimy ją na 4 kotlety, a następnie każdy kotlet w podłużne paski o grubości około 1 cm. Rukolę dokładnie płuczemy, odsączamy, rozkładamy na talerze. Przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (komosa ryżowa i pierś z kurczaka będą tak aromatyczne, że nie ma potrzeby przygotowywać do sałaty dodatkowego sosu).Pierś z kurczaka smażymy na rumiano na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego. Patelnię ściągamy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy. Gorącą komosę ryżową mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ząbkami marynowanego czosnku. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę nakładamy na środek talerzy. Przybieramy piersią z kurczaka i serkiem kozim. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu po przygotowaniu.