Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sałatka z kolorowych sałat

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zestaw sałat w połączeniu z marchewką i sosem winegret daje wspaniały smak tej chrupiącej sałatki

Sałatka z kolorowych sałat

Składniki:

Sałatka z kolorowych sałat

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kolorowych sałat
Sałaty płuczemy i rozbieramy na listki i dokładnie myjemy, odsączamy. Cykorię sałatową również rozbieramy na części i myjemy. Marchew myjemy, oskrobujemy i płuczemy. Po opłukaniu ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Sałatę i cykorie rwiemy palcami na niewielkie cząstki, wkładamy do szklanej salaterki, dodajemy marchew i delikatnie mieszamy. Do małego słoiczka np. ko koncentracie pomidorowym lub musztardzie,wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Słoiczek zakręcamy i chwilę energicznie nim potrząsamy. Gdy składniki sosu się połącząwylewamy sos na sałatkę. ( ja czasem robię tą sałatkę z samą oliwą, solą i pieprzem, a czasami dodaję do niej jeszcze zioła lub natkę pietruszki). Dekorujemy i wstawiamy do chłodziarki by się lekko oziębiła.

Tagi:

sałata