Sposób przygotowania:
Sałatka z kolorowych sałat
Sałaty płuczemy i rozbieramy na listki i dokładnie myjemy, odsączamy. Cykorię sałatową również rozbieramy na części i myjemy. Marchew myjemy, oskrobujemy i płuczemy. Po opłukaniu ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Sałatę i cykorie rwiemy palcami na niewielkie cząstki, wkładamy do szklanej salaterki, dodajemy marchew i delikatnie mieszamy. Do małego słoiczka np. ko koncentracie pomidorowym lub musztardzie,wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Słoiczek zakręcamy i chwilę energicznie nim potrząsamy. Gdy składniki sosu się połącząwylewamy sos na sałatkę. ( ja czasem robię tą sałatkę z samą oliwą, solą i pieprzem, a czasami dodaję do niej jeszcze zioła lub natkę pietruszki). Dekorujemy i wstawiamy do chłodziarki by się lekko oziębiła.
Babciagramolka
Pyza