Sposób przygotowania:
Sałatka z kolorowymi jajeczkami
Zaprosiłam ją do siebie, jutro tu zawita...
poczęstować czymś chciałabym, ale nic mi nie świta...
Bo Dama jak to Dama...
coś pewnie by zjadła, nie wiem sama...
czy schabowy być może?, czy zupka...?
od pomysłów pęka mi główka!
Szybko więc łapię za siatkę...
w sklepie zakupy - i robię sałatkę!
Ale niech powie tak szczerze ktoś:
czy wielka Dama zje takie "coś" ?!
Jajeczka zalać zimną, osoloną wodą, gotować 5 min. ostudzić i obrać ze skorupek. Naszykować 2 szklanki - do jednej wlać sok z buraków i dolać wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyć 6 jajeczek. Do drugiej włożyć szafran, zalać wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyć 6 jajeczek. Obie szklanki odstawić na ok. 10 godzin w chłodne miejsce, po czym wyjąć jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyć pozostałe jajeczka i odstawić na 2 godziny - po tym czasie wyjąć, osuszyć. W ten sposób otrzymamy jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy. Ziemniaki myjemy dokładnie, gotujemy w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i cebulę. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa mieszamy, dodajemy zalewę, olej, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie odstawiamy na min. 1 godzinę. Na półmisek wykładamy sałatkę, na środku robimy gniazdko z liści sałaty, w którym układamy kolorowe jajeczka. Ozdabiamy listkami natki albo innych ziół.
poczęstować czymś chciałabym, ale nic mi nie świta...
Bo Dama jak to Dama...
coś pewnie by zjadła, nie wiem sama...
czy schabowy być może?, czy zupka...?
od pomysłów pęka mi główka!
Szybko więc łapię za siatkę...
w sklepie zakupy - i robię sałatkę!
Ale niech powie tak szczerze ktoś:
czy wielka Dama zje takie "coś" ?!
Jajeczka zalać zimną, osoloną wodą, gotować 5 min. ostudzić i obrać ze skorupek. Naszykować 2 szklanki - do jednej wlać sok z buraków i dolać wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyć 6 jajeczek. Do drugiej włożyć szafran, zalać wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyć 6 jajeczek. Obie szklanki odstawić na ok. 10 godzin w chłodne miejsce, po czym wyjąć jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyć pozostałe jajeczka i odstawić na 2 godziny - po tym czasie wyjąć, osuszyć. W ten sposób otrzymamy jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy. Ziemniaki myjemy dokładnie, gotujemy w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i cebulę. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa mieszamy, dodajemy zalewę, olej, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie odstawiamy na min. 1 godzinę. Na półmisek wykładamy sałatkę, na środku robimy gniazdko z liści sałaty, w którym układamy kolorowe jajeczka. Ozdabiamy listkami natki albo innych ziół.
msewka
luna
Babciagramolka
Sarenka
jaNina
Super!
bernika
teresa.rembiesa
Sałatka wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie,a wierszyk i to nie tylko ten bardzo trafiony.5
kinga
Jojo
eli_555
grazka
dusia30
góralka
Ja barwię jeszcze jajka w łupinach z cebuli.
Pyza
A.B.