Sposób przygotowania:
Sałatka z kurczakiem, papryką, sałatą i oliwkami
Filet z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w paski lub w kostkę. Posypać gryrosem i odstawić do lodówki przykryte. Wyjąć i włożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni, podsmażyć i zmniejszyć płomień. Dusić chwilę do miękkości, wystudzić.
Następnie opłukać sałatę masłową, rukolę i jarmuż, osuszyć i pokroić lub porwać drobno. Oliwki pokroić w krążki, paprykę wcześniej opłukaną i pozbawioną nasion pokroić w kostkę lub paski. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, pomidorki obrać ze skórki i pokroić na połówki, rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.
Wyłożyć na talerz lub salaterkę wszystkie składniki, posypać ziołami, polać oliwą lub olejem rzepakowym, sokiem z cytryny. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka, można wymieszać całość.
Smacznego
Następnie opłukać sałatę masłową, rukolę i jarmuż, osuszyć i pokroić lub porwać drobno. Oliwki pokroić w krążki, paprykę wcześniej opłukaną i pozbawioną nasion pokroić w kostkę lub paski. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, pomidorki obrać ze skórki i pokroić na połówki, rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.
Wyłożyć na talerz lub salaterkę wszystkie składniki, posypać ziołami, polać oliwą lub olejem rzepakowym, sokiem z cytryny. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka, można wymieszać całość.
Smacznego