Sposób przygotowania:
Sałatka z makaronu i fasoli z tuńczykiem
Poprzedniego dnia namoczyć fasole w zimnej wodzie. Następnego dnia włożyć do garnka z wodą i liśćmi laurowymi i gotować przez godzinę na małym ogniu. Posolić dopiero 10 min przed końcem gotowania. Pomidory obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę i włożyć do dużej salaterki z ząbkami czosnku pokrojonymi wzdłuż. Dodać odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, pokrojoną papryczkę, umyty i pokrojony w drobne talarki seler naciowy, posiekana cebulę i połowę posiekanej bazylii. Posolić i popieprzyć. Kiedy fasola będzie gotowa, odcedzić, opłukać pod zimna wodą i włożyć do salaterki, wymieszać. Makaron gotować al dante w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i szybko opłukać pod zimną woda, włożyć do salaterki i dokładnie wymieszać. Dodać 3 łyżki oliwy, kapary, ocet i resztę posiekanej bazylii.