zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2397]

Sałatka z nutką czarnuszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

zdrowa i kolorowa sałatka

Sałatka z nutką czarnuszki

Składniki:

Sałatka z nutką czarnuszki

 

  • 3 średnie liście sałaty rzymskiej
  • kilka gałązek roszponki
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • kawałek pora ( około 5-6 cm )
  • 1 ogórek małosolny
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka plasterków czerwonej papryki
  • 5 plasterków kiełbasy szynkowej
  • 3-4 kulki mini mozzarelli
  • 2 szczypty czarnuszki
  • sos :
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • zioła włoskie do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z nutką czarnuszki
Składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsając wymieszać je. Liście sałaty, roszponki, pietruszki i pora umyć i osuszyć np. w suszarce do sałaty. Ogórka małosolnego przekroić wzdłuż na pół a następnie ukośnie w plasterki. Pora również pokroić w plasterki pod skosem. Kulki mozzarelli przekroić na ćwiartki. Sałatę rzymską, natkę i roszponkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Następnie rozłożyć pora, plasterki ogórka, paprykę. Każdy plasterek kiełbasy złożyć na pół i zwinąć w stożek, ułożyć na talerzu z sałatą. Potem ułożyć mozzarellę i oliwki, posypać czarnuszką. Na koniec sałatkę polać przygotowanym sosem. Podawać po około pięciu minutach.