Sposób przygotowania:
Sałatka z papryką na zimę
Warzywa dokładnie myjemy. Ogórków nie obieramy, kroimy je w plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka lub miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Następnie dodajemy ocet, cukier, olej, przypraw i pokrojony w plasterki czosnek, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Gdy sałatka puści sok, wówczas przekładamy warzywa do wyparzonych słoików i zalewamy pozostałą zalewą. Wycieramy słoiki i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10- 15 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem, a gdy wystygną ostawiamy w chłodne miejsce.