Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka warzywna podana w wytrawnych babeczkach to pomysł, który może być zaskoczeniem dla gości i ozdobą świątecznego stołu.

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami

Składniki:

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami

 

  • Ciasto na babeczki:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki kukurydzianej
  • 10 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 0,3 łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Składniki sałatki
  • 50 dag marchewki
  • 30 dag pietruszki
  • 30 dag ziemniaków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 szkl groszku konserwowego
  • 0,5 szkl kukurydzy konserwowej
  • 0,5 szkl marynowanych patisonów
  • 0,5 szkl marynowanych pieczarek
  • 1 marynowana papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami

ETAP 1:

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami
Z mąki i reszty składników przygotować ciasto

Obie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać jajko i śmietanę.

ETAP 2:

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami
Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić aby odpoczęło

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.

ETAP 3:

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami
Przygotowane babeczki upiec z nagrzanym piekarniku

Rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

ETAP 4:

Sałatka z patisonami, papryką i pieczarkami
Sałatkę można ozdobić według własnego uznania

Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić obrać. Obrane jajka, warzywa, pieczarki, paprykę i patisony pokroić w kostkę. kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie napełnić upieczone, zimne babeczki, ozdobić, podawać.