Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z pieczarek i fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka nieco inna niż zwykle, ważnym składnikiem jest tutaj czosnek i sos sojowy, który nadaje jej charakterystycznego smaku

Sałatka z pieczarek i fasoli

Składniki:

Sałatka z pieczarek i fasoli

 

  • 30 dag fasolka jaś,
  • 20 dag ziemniaki ugotowane,
  • 30 dag pieczarki,
  • 20 dag kapusta pekińska,
  • 1 łyżka sos sojowy,
  • 4 łyżki majonez,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • 1-2 ząbek czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczarek i fasoli
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, następnie ugotować, odcedzić, wystudzić. Pieczarki umyć pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sosem sojowym, wymieszać. Przyprawić do smaku, posypać natką pietruszki.

Tagi:

sosy fasola