Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, lekka i zdrowa sałatka na bazie miksu sałat, z dodatkiem pieczonego buraka, skropiona oliwą z oliwek.

Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą

 

  • buraki czerwone 2 szt
  • mix sałat 2 duże garście
  • mozarella 1 kula
  • oliwki zielone 1 garść
  • pomidory suszone 5 kawałków
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy 1 opakowanie
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą
Buraki bardzo starannie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Mix sałat wrzucamy do dużej miski. Gdy buraki ostygną, obieramy je, kroimy na kawałki i dodajemy do sałaty. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w grubą kostkę, oliwki pokrojone na połówki i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Mieszamy.

Robimy sos: do oliwy dodajemy ocet, sos sałatkowy i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i polewamy sosem sałatkę.
Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą
Pieczemy buraki przez około godzinę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą
Mix sałat wrzucamy do dużej miski. Gdy buraki ostygną, obieramy je, kroimy na kawałki i dodajemy do sałaty.
Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą
Dodajemy mozzarellę pokrojoną w grubą kostkę i oliwki pokrojone na połówki.
Sałatka z pieczonym burakiem i mozzarellą
Robimy sos: do oliwy dodajemy ocet, sos sałatkowy i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i polewamy sosem sałatkę.