Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sałatka z prażonymi wiórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy spodziewamy się gości warto przygotować szybką sałatkę która nie tylko będzie kolorowa ale również pożywna.

Sałatka z prażonymi wiórkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z prażonymi wiórkami

 

  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 5 rzodkiewek
  • cebula
  • 2 pomarańcze
  • 200 g piersi z kurczaka
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • łyżka oleju
  • sos: 2 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżka oleju
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z prażonymi wiórkami
Czystą pierś kroimy w kostkę zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na suchej patelni prażymy wiórki aż się ładnie zarumienią, zsypujemy na talerzyk. Na patelnię wlewamy mięso razem z marynatą. Podpiekamy tak długo aż się zarumieni i odparuje cały płyn. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy na ćwiartki a następnie na pióra. Mieszamy dokładnie z poszatkowaną kapustą. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. A następnie kroimy w kostkę. Układamy na sitku aby pozbyć się nadmiaru soku. Rzodkiewki kroimy w plasterki,a obraną pomarańczę w kostkę. Dodajemy pierś, posypujemy połową wiórków i dokładnie mieszamy. Składniki na sos mieszamy w naczyniu, polewamy sałatkę i ponownie mieszamy, aby sos dotarł do każdego składnika. Przed podaniem wierzch posypujemy resztką wiórków.
Sałatka z prażonymi wiórkami
Pokrojoną w kostkę pierś marynujemy przez około 10 minut.
Sałatka z prażonymi wiórkami
Składniki na sałatkę kroimy i szatkujemy na odpowiadającą nam wielkość.
Sałatka z prażonymi wiórkami
Na suchej patelni prażymy wiórki, aż będę rumiane i chrupiące.
Sałatka z prażonymi wiórkami
Połowę wiórek dodajemy do sałatki i mieszamy, natomiast drugą dekorujemy wierzch.