Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo zdrowa i pyszna sałatka skomponowana z rukoli, pieczonych buraków, czerwonej cebuli, sera koziego i pestek słonecznika.

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim

Składniki:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim

 

  • 2 małe buraki
  • 50 g rukoli
  • 100-150 g sera koziego (w plasterkach)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 łyżek pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy do sosu + oliwa do smażenia cebuli
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • garść ulubionych kiełków

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim

ETAP 1:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim
Buraki pieczemy w folii i kroimy w kosteczkę

Buraki myjemy, obieramy, owijamy folią i pieczemy w 200 st. C przez 60 minut. Ostudzone buraki kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Studzimy.

ETAP 3:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim
Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do salaterki.

Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do salaterki. Do rukoli dodajemy buraki.

ETAP 4:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim
Do sałatki dodajemy ser kozi pokrojony w kostkę

Ser kozi kroimy w kostkę, dodajemy do rukoli.

ETAP 5:

Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim
Dodajemy pestki słonecznika

Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni, dodajemy do sałatki.
Ptzygotowujmy dressing, łącząc ze sobą oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz. Dressing wlewamy do sałatki. Całość mieszamy.
Sałatkę dekorujemy kiełkami.