Sposób przygotowania:
Sałatka z salami
Sałatę umyć osuszyć, porwać liście na kawałki, rozłożyć na półmisku. Plasterki salami pokroić na paski. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić w cząstki, pestki usunąć. Serek mozarella pokroić w plastry a potem w paski. Ułożyć składniki dekoracyjnie na sałacie. Zrobić sos: połączyć sok z cytryny, musztardę, przyprawy, oliwę i dobrze zmieszać (najlepiej w słoiczku). Teraz obrać awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w półtalarki. Ułożyć na wierzchu sałatki i szybko polać sosem – żeby nie sczerniało. Umyć i pokroić szczypiorek i posypać po wierzchu. Uprażyć na sucho na patelni ziarna słonecznika lub pestki dyni i posypać sałatkę, gdy będą jeszcze ciepłe.