Sposób przygotowania:
Sałatka z serem roquefort
Orzechy włoskie grubo posiekać. Przygotować orzechowy sos winegret; wino musujące połączyć z octem winnym. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Małymi porcjami wlewać olej, dokładnie wymieszać. Do sosu winegret wrzucić posiekane orzechy włoskie. Marynowane buraki dobrze osączyć na sitku, pokroić w cienkie paseczki. Cykorię oczyścić, umyć, połowę liści oderwać, ułożyć na czterech talerzykach. Pozostałą cykorię drobno pokroić. Ser roquefort pokroić na duże kawałki. Sałatę roszponkę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Jabłka umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, ostrym nożem usunąć środki z pestakmi. Miąższ pokroić na cienkie cząstki. Owoce umieścić na liściach cykorii. Dodać roszponkę, krązki cykorii i paseczki buraków. Całość skropić orzechowym winegretem. Dodać porcje sera. Gotowe danie ewentualnie udekorować listkami świeżych ziół. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.