mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sałatka z sosem porzeczkowym i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zdrowa fajna sałatka na kolację dla dwojga i nie tylko. Sos porzeczkowy bardzo fajnie smakuję w sałatce.

Sałatka z sosem porzeczkowym i szparagami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z sosem porzeczkowym i szparagami

 

 

  • sos porzeczkowy:
  • 5 łyżek porzeczki czerwonej mrożonej
  • 1/2 łyżeczki sosu balsamico
  • 2 łyżki wina czerwonego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka z sosem porzeczkowym i szparagami
Mix sałat układam na talerzu. Pomarańczo obieram, filetuję i cząstki dodaję do sałaty. Gruszkę kroję na ćwiartki i grilluję na grillu elektrycznym Każdą cząstkę smaruję olejem rzepakowym. Układam na salacie, dodaję migdały prażone, kulki mozzarelii, kawałki łososia, cebulę czerwoną. Szparagi gotuję w osolonej wodzie aldente. Kroję na kawałki. Do rondelka wrzucam porzeczkę, i chwilę przesmażam. Następnie, dodaję wino i ocet balsamico. Jak sos zacznie się redukować, przecieram go przez sito. Chcę pozbyć się pestek i skórek. Przekładam z powrotem do rondelka i dalej redukuje jak jest potrzeba. Doprawiam sola, pieprzem, cukrem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
Sałatka z sosem porzeczkowym i szparagami
mix sałaty ułożonej na talerzu wcześniej opłukanej
Sałatka z sosem porzeczkowym i szparagami
Cząstki pomarańcza zgrillowana gruszka dodana do salatki