MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałata rzymska w towarzystwie tuńczyka i przepiórczych jaj z makaronem pełnoziarnistym i oliwkami.

Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską

 

  • Na 1 osobę
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • filiżanka ugotowanego makaronu razowego
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 jajka przepiórcze
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octy balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską
Trzy czwarte filiżanki makaronu pełnoziarnistego gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Dwa jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Zostawiamy do ostudzenia. Trzy liście sałaty rzymskiej płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowany makaron razowy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dorzucamy do sałatki. Dodajemy pieprz i sól. Dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz jedną łyżkę octu balsamicznego i wszystko mieszamy. Dodajemy kilka czarnych oliwek. Jajka obieramy, przekrawamy na połówki i dekorujemy nimi sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską
Do miski wrzucamy pokrojoną sałatę oraz makaron
Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską
Dodajemy tuńczyka, przyprawy i oliwę oraz ocet - mieszamy
Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską
Dodajemy czarne oliwki, aby przełamać kolor sałatki
Sałatka z tuńczyka z sałata rzymską
Połówkami ugotowanych jaj przepiórczych dekorujemy sałatkę