aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Sałatka ze steku z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosta, a zarazem wykwintna w smaku i wyglądzie sałatka, przygotowana na bazie warzyw Hortex i dobrego jakościowo steku wołowego, marynowanego przez noc w przyprawach. Danie na ciepło, ale smakuje również na zimno...

Sałatka ze steku z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka ze steku z warzywami

 

  • 400 g steku wołowego

 

  • marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

 

  • dodatkowo:
  • garść roszponki
  • 450 g mieszanki meksykańskiej Hortex
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze steku z warzywami
Wszystkie składniki marynaty mieszamy (nie dodajemy soli!) i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową. Warzywa Hortex gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy na sitku, trzymamy w cieple. Paprykę i cebulę kroimy drobno, pomidorki kroimy na pół. Na półmisku układamy warzywa. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy stek, odsączony nieco z marynaty i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Stopień wysmażenia steku zależy od tego, jak lubimy, ale im dłużej będziemy smażyć, tym mięso będzie twardsze. Po usmażeniu odkładamy mięso na 3-4 minuty, aby "odpoczęło". Mięso kroimy w plastry i układamy na sałatce, polewamy resztą marynaty, a na wierzchu układamy roszponkę. Natychmiast podajemy.
Sałatka ze steku z warzywami
Sałatka ze steku z warzywami
Sałatka ze steku z warzywami
Sałatka ze steku z warzywami

Tagi:

marynaty