Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparag.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek. Fasolkę oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku około 10-12minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać do ziemniaków. Pomidory umyć, część pokroić w kosteczkę, a kilka sztuk w plasterki. Pomidory pokrojone w kostkę dodać do sałatki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, następnie wyłożyć sałatkę.